Zwangerschap, postpartum en ouderschap
Zwangerschap, de periode na de bevalling en het ouderschap brengen veel veranderingen met zich mee. Het is een tijd waarin je je kwetsbaar kunt voelen, waarin oude patronen naar boven komen en de balans soms zoek is. Emoties kunnen intenser zijn, piekergedachten houden je bezig en je kunt je alleen voelen, zelfs als je niet alleen bent.
Veel voorkomende klachten
- Zwanger worden gaat niet vanzelf en dit roept veel verdriet, onzekerheid of frustratie op.
- Je hebt een miskraam of het afbreken van een zwangerschap meegemaakt en voelt dat dit nog aandacht nodig heeft
- Je voelt je tijdens de zwangerschap gespannen, somber of overprikkeld en verlangt naar rust in je hoofd en lijf.
- Je ziet op tegen de bevalling of twijfelt aan jezelf als (toekomstige) moeder.
- Je hebt een eerdere zwangerschap, bevalling of kraamtijd als heftig of traumatisch ervaren en merkt dat dit nog niet verwerkt is.
- Je voelt je sinds het moederschap regelmatig moe, somber, gespannen of snel uit balans.
- Je verlangt naar meer balans tussen zorgen, werk en ruimte voor jezelf.
- Je merkt dat je moeilijk kunt ontspannen of moeite hebt om de controle los te laten.
- Je herkent patronen uit je eigen opvoeding en wilt bewust kiezen wat je wel of juist niet wilt doorgeven aan je kind.
- Je merkt dat perfectionisme of de neiging jezelf weg te cijferen je belemmert om te genieten van deze fase.
Staat jouw klacht er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op

Zwangerschap en het vroege moederschap
Zwanger worden, zwanger zijn en moeder worden brengt enorme veranderingen met zich mee lichamelijk, emotioneel en mentaal. De aanloop naar een zwangerschap kan al veel gevraagd hebben. Tijdens de zwangerschap kun je overspoeld raken door gevoelens van somberheid, angst of spanning. De bevalling kan anders lopen dan gehoopt. En de periode daarna is lang niet voor iedereen een roze wolk.
Misschien voel je je neerslachtig, snel overprikkeld, pieker je veel of herken je jezelf nauwelijks terug. Je reageert anders dan je zou willen of merkt dat oude patronen uit je verleden opspelen patronen die je liever niet door wilt geven aan je kind.
Deze klachten zijn niet ‘gewoon’ of ‘erbij horend’. Ze komen wél veel voor: ongeveer één op de vijf vrouwen ervaart psychische klachten tijdens of na de zwangerschap. Maar dat betekent niet dat je er maar mee moet leren leven. Het is oké om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Matrescentie
Matrescentie is een woord dat gaat over de verandering die je doormaakt als je moeder wordt. Net als in de adolescentie verandert er van alles tegelijk in je lichaam, in je emoties, in hoe je over jezelf denkt en in je relaties met anderen.
Deze overgang kan gepaard gaan met gevoelens van verwarring, spanning, innerlijke onrust en kwetsbaarheid. Je kunt het gevoel hebben jezelf kwijt te zijn, te worstelen met nieuwe rollen of emoties die je eerder niet kende. Wanneer deze gevoelens langere tijd aanhouden of intens zijn, kan er sprake zijn van een psychische klacht zoals een depressie, angststoornis of trauma en dat verdient erkenning en ondersteuning.
Matrescentie is geen officiële diagnose, maar het helpt wel om woorden te geven aan wat veel vrouwen ervaren. En hoewel het bij deze levensfase hoort dat er veel beweegt, betekent dat niet dat je klachten moet negeren. Als gevoelens als angst, somberheid, spanning of overprikkeling langere tijd aanhouden, is het juist goed om hulp te zoeken.
